Dit is een oude versie van het systeem uit het jaar 2017-2018. Hier vind je een vernieuwde versie, begonnen in 2018-2019.

Het leren van woordjes moet structureel gebeuren wil het effect hebben. Bij het leren van een nieuwe taal is een brede woordenschat van onschatbare waarde. In project 1 wil ik vooral focussen op het belonen van leerlingen die structureel leren in plaats van het straffen van leerlingen die het niet hebben geleerd.

Leren

Leerlingen moeten bijna iedere les woordjes leren. Ze kunnen mogelijk overhoord worden en maximaal 150MP verdienen. Ik vraag altijd zeven woordjes terug. Ze krijgen 21,43 punt per goed antwoord (waarschijnlijk ga ik in de volgende module met een makkelijker getal werken, bijvoorbeeld 140MP met 20MP per goed antwoord). Ze moeten altijd de woorden Nederlands – Engels kennen.

Ik heb voor de leerlingen alle woordjes in Memrise gezet, een gratis woordjesoverhoorprogramma. Het gebruik van de website is niet verplicht. Leerlingen mogen bijvoorbeeld ook woordjes leren door ze op te schrijven. Sterker nog, ik adviseer ze de moeilijkste woorden te schrijven.

Overhoren

voorbeeld vragenkaartje

Ik probeer zoveel mogelijk te overhoren, maar als het niet uitkomt met de tijd sla ik het over. Leerlingen zetten de tafels een halve meter uitelkaar en krijgen 7 minuten om 7 woordjes te vertalen. Dit maken ze in de Moodle app op hun telefoon, of op papier als ze hun telefoon niet kunnen of willen gebruiken. Ik heb alle woordjes in Moodle gezet en Moodle pakt willekeurig zeven woordjes uit de vragenpool. Leerlingen die de overhoring op papier maken, krijgen één van de negen willekeurig gemaakte versies van de stof. Dit gaat eenvoudig via een site als randomizer.org.

antwoordenkaartje

Leerlingen die de overhoring op hun telefoon maken krijgen direct hun resultaat te zien. Ik probeer de papieren versies dezelfde les nog na te kijken en anders krijgen de leerlingen de score de volgende les terug. Ik voer dan met de hand hun score in, in Moodle. De kaartjes maak ik met Magic Set Editor en Word.

Herhalen

In de zinnetjesoverhoring kunnen leerlingen bonus MP verdienen door geen woordjes te ‘kopen’ bij de docent, met andere woorden, leerlingen die goed geleerd hebben verdienen meer punten dan leerlingen die dat niet hebben gedaan omdat een woordje 20MP stuk kost. Deze bonus is 100MP.

Op het proefwerk krijgen ze tien woordjes uit twee hoofdstukken.

 

1.1 Leren leren door middel van gamification
1.2 Grammatica
1.3 Woordjes
1.4 Zinnen vertalen
1.5 Vaardigheden & Proefwerk
1.6 Remedial Teaching
1.7 ClassCraft
1.8 Missies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *