Dit is een oude versie van het systeem uit het jaar 2017-2018. Hier vind je een vernieuwde versie, begonnen in 2018-2019.

Project 1 is opgezet om gamification in te zetten om leerlingen in de eerste klas te leren leren. Veel van onze gymnasium leerlingen hebben niet (veel) hoeven te leren op de basisschool en denken vaak te makkelijk over huiswerk. Ik wil dat leerlingen leren dat je voorbereidingen het beste in stukjes kunt doen in plaats van een dag voor de toets een heleboel stof stampen. Daarnaast zorgt het gamificationsysteem ook voor meer inzicht en controle over je cijfer. Project 1 gebruikt van de volgende gameful design elementen:

Voor het project wordt gebruik gemaakt van

 • Moodle (via OpenEdu) (€3,00 per leerling): een opensource ELO met mogelijkheden tot het geven van feedback per vraag en het toekennen van punten in plaats van cijfers.
 • ClassCraft (betaalde versie €90,- per jaar): een visueel gamification systeem waar leerlingen een avatar kunnen laten levelen en vaardigheden krijgen om in de les te gebruiken.
 • Magic Set Editor (gratis / OpenSource): een programma om kaartjes te maken.

Omdat leerlingen veel stencils van mij krijgen, hebben zij aan het begin van het jaar een snelhechter gekregen. In de snelhechter zit ook een kaarthouder voor de ClassCraft kaartjes.

De klassen zijn vernoemd naar sterrenbeelden. 1F heet House Sagitarrius en 1M heet House Scorpio. De letter van een klas is altijd aan hetzelfde sterrenbeeld gekoppeld. 1M heet dus ieder jaar House Scorpio. Ik heb gekozen voor sterrenbeelden omdat deze terug te vinden zijn in de koepel van onze ontvangsthal. Zo hebben de klassen een connectie met het gebouw. Ik geef één klas les op een ander gebouw en die heb ik House Corvus genoemd.

Aan ieder Huis is ook een kleur verbonden. Corvus is paars, Sagittarius is lichtblauw en Scorpio is geel/licht oranje. Ik probeer op allerlei mogelijke manieren deze kleuren terug te laten komen, zoals bijvoorbeeld met nakijken. Ik kijk in de kleur na van het Huis. Het logo van het Huis staat op het voorblad van hun snelhechter met hun naam eronder. Dit maakt het mapje persoonlijk en verbonden met de rest van de klas.

Naar een cijfer toewerken

Leerlingen halen gedurende de hele module punten die samen een dubbel S.O.-cijfer vormen. Deze punten halen ze door het maken van digitaal huiswerk en mini-toetsjes op school. Het voordeel ten opzichte van twee S.O.’s is dat leerlingen worden gemotiveerd voor iedere les te leren en huiswerk te maken. Het is niet meer rendabel een dag van tevoren voor een toets te leren. Een S.O. is ook een momentopname. Als een leerling een keer zijn dag niet heeft, is het cijfer niet representatief.

Traditionele cijfers werken negatief. In principe begint een leerling met een 10 en elke fout die hij of zij maakt wordt er iets van het cijfer afgepakt. Een levelsysteem begint bij een 1 en bouwt naar een 10 toe. Levelcijfers kunnen niet meer zakken, hoogstens gelijk blijven. Dit reflecteert het opbouwen van kennis. Weliswaar kan kennis wegzakken, maar dat kan in een nieuwe module weer worden meegenomen in de punten.

Twee systemen: MP en XP

Er zijn twee punten systemen: MP en XP. MP staat voor MasteryPoints en vormen het dubbele S.O.-cijfer. XP staat voor ExperiencePoints en zorgen ervoor dat een karakter in ClassCraft kan levelen. Het MP-systeem is bedoeld om de kennis en kunde van de individuele leerling te meten. Het XP-systeem wordt gebruikt om leerlingen te belonen voor goed sociaal gedrag en een actieve werkhouding. Ouders kunnen ook goud in ClassCraft geven voor goed huiswerkgedrag, waarmee leerlingen weer digitale spulletjes voor hun avatars kunnen kopen.

Aan de ene kant wil ik weten wat de kennis en kunde van Engels is van mijn leerlingen, maar aan de andere kant wil ik leergedrag niet die score laten vervuilen. Een leerling kan goed leergedrag vertonen, maar veel moeite hebben met Engels. Dit moet zichtbaar zijn voor de leerling als voor de docent. Daarom dat deze twee systemen naast elkaar bestaan.

MP: kennis en kunde

MP kan worden gehaald door:

 • Digitaal huiswerk door middel van pool-vragen.
 • Mogelijke woordjes overhoring iedere les.
 • Actief meedoen aan een grammaticales.
 • Eén grammaticatoets per hoofdstuk.
 • Eén zinnetjesvertaaltoets per hoofdstuk.
 • Eén luistertoets per twee hoofdstukken.

XP: ClassCraft

ClassCraft is een uitgebreid systeem waar leerlingen een karakter aanmaken die kan levelen door middel het behalen van XP. XP kan worden gehaald door:

 • Optioneel digitaal huiswerk.
 • Diagnostische digitale eindtoets per hoofdstuk.
 • Bonus bij een zinnetjesvertaaltoets.
 • Gebruiken van vaardigheden die andere helpen in een les via ClassCraft.
 • Variabele zaken zoals het vinden van foutjes in de digitale opgaven, meeste XP punten van de klas hebben en anderen helpen.

PDF

MasteryPoints

[pdf-embedder url=”https://drakenvlieg.nl/wp-content/uploads/2017/10/Level-3-MasteryPoints.pdf” title=”Level 3 MasteryPoints”]

Study Planner

[pdf-embedder url=”https://drakenvlieg.nl/wp-content/uploads/2017/10/House-Sagittarius-Study-Planner-2.pdf” title=”House Sagittarius -Study Planner 2″]

 

1.1 Leren leren door middel van gamification
1.2 Grammatica
1.3 Woordjes
1.4 Zinnen vertalen
1.5 Vaardigheden & Proefwerk
1.6 Remedial Teaching
1.7 ClassCraft
1.8 Missies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *